Dagens inköp

Publicerat: 2010-08-31 | 18:58:45 i Allmänt
Idag var jag en snabbis på Marieberg. Syftet var att hitta svarta leggins till mig då mina gamla håller på att falla isär. Dock blev det allt utom just svarta leggins...
Fick istället med mig ett par vita och ett par gröna leggings. Utöver det blev det också ett par mysbyxor som åkte direkt ner i förlossningsväskan och sedan några mössor (i olika storlekar) och vantar till lilla pyret.

Och varför det inte blev några svarta leggins? De hade inga inne för tillfället. Ska nog bege mig tillbaka till affären om nån vecka eller så, så att jag får nya (hela) leggins!

Mössor och vantar till pyret!




Tänk att tre plagg till mig tar upp så mycket mer plats än tio plagg till pyret.


Första skoldagen

Publicerat: 2010-08-30 | 14:31:13 i Skolgrejer
Idag drog alltså skolan igång igen... Men för mig blir det ju bara 5 veckor skola och sedan ledigt igen. När dessa fem veckor är slut ska jag förhoppningsvis ha allt klart med försäkringskassan så att jag kan få lite pengar att leva på. Verkar kanske som om det blivit nåt fel med att jag studerar. Men vi får se. Linus ska prata med sin "kontakt" på försäkringskassan i Hallsberg så får vi se vad han säger.

Men som sagt. Idag drog skolan igång och huvudet är just nu fyllt till bredden av prefix, suffix, avledningsmorfem, rotmorfem och en massa andra morfem. Detta är vad jag ska hålla på med i fem veckor. Och under denna tid ska jag skriva två tentor, en salsstenta och en hemtenta.

Och vi verkar ha en ganska mysko lärare... Men det ska nog gå bra ändå:D.


Överraskningarna som gick fel!

Publicerat: 2010-08-27 | 20:05:32 i Kärlek och familj
Idag var jag lite uttråkad och fick under dagen idéen om att överraskningshämta Linus på jobbet. Dyka upp i Hallsberg lagom till att han slutade. När Linus lämnade mig halvsovande i sängen i morse sa han att han skulle sikta mot att ta 16.15 tåget från Hallsberg och därför tänkte jag att om jag befinner mig i Hallsberg vid 4 så är jag där precis när han går från jobbet.

Sagt och gjort. Jag tar bilen till Hallsberg och vet med mig vilket skrivbord han sitter vid för dagen. Väl där sitter inte Linus vid det skrivbordet. Det är hans kollega istället. Dock sitter han i telefonsamtal så jag får ingen chans att fråga vart Linus är.
Jag ringer upp Linus på telefonen och undrar vart han är...

Jag: Vart är du?
Linus: Vart är DU?
Jag: Jag är i entrén.
Linus: Vilken entré?
Jag: I Hallsberg
Linus: Oj, det var ju synd.
Jag: Vadå då?
Linus: För jag är hemma i lägenheten!
Jag: O nej. Jag som tänkte övveraska dig och hämta dig.
Linus: Och jag tänkte övveraska dig med att jag fick sluta en timme tidigare.

Och ja, ni ser... Inte så lyckad överraskning från någon av oss...


Vecka 34

Publicerat: 2010-08-26 | 10:50:26 i Graviditeten
Nu har vi alltså gått 33 fulla veckor och det börjar verkligen närma sig... Speciellt när jag ser nedräknaren till höger inser jag att det inte är lång tid kvar. Bara 48 dagar nu. Och det börjar nästan bli läskigt. Snart är det på riktigt, jag ska trycka ut en liten bebis som Linus och jag sedan kan krama och pussa på! Minst sagt läskigt!

Vecka 34:

Bebisen

Din bebis längd är denna veckan ungefär 32 cm från huvud till stjärt och 46 cm totalt. Den väger nu omkring 2.2 kg. Håret fortsätter att växa sig längre och tjockare. Bebisens hårfärg kommer troligen att förändras efter förlossningen, så om den är blond finns det en chans att det mörknar senare eller vice versa.

 

Det mesta av lanugohåret trillar av vid den här perioden, men vernixproduktionen ökar. Bebisen tar kalcium från dig för att kunna bilda skelett så därför är det viktigt att du för i dig mycket kalcium, antingen genom att dricka mjölk och/eller genom kosttillskott.

Om du skulle föda bebisen nu skulle den klara sig bra utanför livmodern, den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård.

Bebisen flyter inte längre omkring utan vilar på livmodern. Naglarna har nu vuxit över kanten på fingrarna och bebisen kan riva sig på dem.

Du

Från naveln är det c:a 14 cm till den övre delen av din livmoder, men tänk på att detta mått kan variera från individ till individ. Du ska inte oroa dig om du inte har exakt samma mått som dina gravida vänner så länge som du växer som du skall. En växande livmoder är ett tecken på att bebisen där inne växer bra.

Dina Braxton-Hickssammandragningar tilltar i styrka och frekvens allteftersom din kropp förbereder sig för förlossningen. Sammandragningarna börjar i övre delen av livmodern som blir spänd och hård för att sedan sprida sig nedåt och slappna av. Många misstar de här “övningssammandragningarna” för verklilga förlossningsvärkar, men det är oftast falskt alarm. Ett sätt att avgöra om det är Braxton-Hicks eller “verkliga” sammandragningar kan vara att gå omkring en stund. Om spänningen då släpper, och om det inte gör ont så är det nästan säkert Braxton-Hicks du upplever.


Magen:


Mage 2:

Sparkar och lever livet

Publicerat: 2010-08-24 | 13:52:17 i Allmänt
Jag blir nästan sur på mig själv för att jag tillåter mig själv att tycka och tänka så som jag gör just nu...

Men det jag har tänkt på är att jag börjar bli trött på att vara gravid. Usch - egentligen vill jag inte skriva det, för jag mår oförskämt bra.
Har inte haft problem med NÅT! Mitt liv som gravid har i stort sätt sett ut som mitt liv som ickegravid. Jag har inte haft några problem med kräkningar, jag har inte fått problem med foglossning (inte än i alla fall), jag har inga matnojjor, inget doft jag direkt har jättesvårt för (förutom cigarettrök, men det gillade jag inte innan heller).

Men jag måste få säga det. Jag ÄR trött på att vara gravid. De, från början, så mysiga sparkarna och rörelserna från bebis börjar bli riktigt obekväma, magen blir bara större och större och är därför mer och mer i vägen.

Så - JAG ÄR TRÖTT PÅ ATT VARA GRAVID!!!

Flytten

Publicerat: 2010-08-23 | 11:23:03 i Hus och hem
Sådär, idag är det 26 dagar kvar till vår flytt... Mindre än 4 veckor!
Vad jag dock har att se fram emot (NOT) innan flytt är en tenta i svensk grammatik som äger rum bara 3 dagar innan flytten!

Men nu var tanken att skriva om nåt som jag får en kommentar på varje gång jag flyttat här i Örebro och det är det faktum att folk verkar tycka att jag börjar packa (och ja, jag säger JAG för det har i alla flyttar varit jag som haft huvudansvaret för allt packande) väldigt tidigt innan flytten ska ske.
När vi flyttade från Vivalla hit, började jag nog så smått packa 4-5 veckor innan flytten. Denna gång startade jag lite tidigare, typ för 2 veckor sen (6 -7 veckor innan flytt). 

Men som sagt så verkar folk tycka att detta är helt tokigt FÖR TIDIGT att packa. Men då säger jag till alla er som tycker det... Använder du allt du har i lägenheten, huset, etc? Varje dag? Kommer du sakna att se alla böcker i bokhyllorna? Kommer du läsa de böcker du en gång läst igen innan du flyttar??
Om du svarar ja på på dessa frågar - ja skit i och packa, gör allt sista dagen.
Men låt då mig som svarar nej på dessa frågor få packa LÅÅÅÅÅNGT innan vi flyttar. Jag resonerar nämligen - varför använda 2 dagar till att tokpacka när man istället kan packa en låda om dagen och därför ha tid över att göra annat OCKSÅ!
Vi kommer troligtvis ha en del att packa sista dagarna ändå men jag kommer vara tacksam och glad över att en stor del redan är packat och jag slipper känna stress över att hinna packa ner allt!

Just nu har vi 15 fulla lådor! Och mycket mer kommer det bli!

Vill ni veta kön?

Publicerat: 2010-08-19 | 22:21:55 i Bebis
Mage
Toppig,markerad = pojke
Bredare = flicka

Bebisens hjärtfrekvens
Under 140 = pojke
Över 140 = flicka 

Pigmentrand
Lång, markerad = pojke
Lite, ingen alls = flicka

Skönhet
Behåller skönheten =pojke
Flickan stjäl = flicka

Halsbränna
Mycket =pojke
Lite eller ingen alls =flicka

Babyhicka

Ingen eller lite =pojke
Mycket = flicka

Sparkar
Mycket =pojke
Lite mindre =flicka

UVI
Inga
= pojke
Risk för många =flicka

Bebisens läge
Ligger högt = pojke
Ligger lågt =flicka

Tandkött
Blöder lite eller inget =pojke
Blöder mycket =flicka

Mat/godis
Fett, choklad och lakrits =pojke
Frukt, surt, sött =flicka

Illamående
Lite =pojke
Mycket =flicka

Vikten
Går upp lite i början =pojke      
Går upp mycket i början =flicka

Så enligt detta test är det 6/13 chans att det blir en flicka. Och därför 7/10 chans att det blir en pojke.
Inte så mycket klokare nu faktiskt... Jag har gjort några andra liknande test också och de slutar oftast med enstaka "poängvinst" för pojke. Men som sagt, inget övertygande alltså.

Så, 32 fulla veckor

Publicerat: 2010-08-19 | 11:14:56 i Graviditeten
Och det betyder att vi är i vecka 33. Bara 8 veckor kvar till BF - beräknad förlossning! Och jag säger som igår - det är lite svårt att förstå. Trots att jag gör dessa uppdateringar varje vecka...

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

 

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

 

Lite egna tankar utifrån vad som sägs om denna vecka:

Sova mycket? HAH! Inte en chans... bebisen i min mage verkar vilja vara vaken mer och mer för varje dag som går. Bara sen några dagar har det känts som om bebis inte sover överhuvudtaget. Jag känner sparkar och buffar HELA tiden!
Och eftersom jag  känner fler och fler sparkar riktade uppåt (som tur är har bebis bara prickat in revbenen en gång hittills) tror jag att bebis har bestämt sig för att det är rätt att födas med huvudet nedåt! Känns bra!

Mage liggande:


Mage stående:

Allmänt svammel

Publicerat: 2010-08-18 | 17:58:36 i Bebis
Med risk för att låta förvirrad vill jag skriva lite om tankar som snurrar i mitt huvud idag...

Trots att jag har sett bebis på ultraljud, 2 gånger
Trots att jag känner sparkar och rörelse i magen VARJE dag
Trots att jag flertalet gånger har hört bebis hjärtslag hos barnmorskan
Trots att magen växer sig större och större för varje dag som går
Trots att Linus och jag har gjort de "stora" inköpen till bebis
Trots att vi flyttar till en mer barnvänlig lägenhet

TROTS ALLT DETTA är det ändå som om jag inte fattar att Linus och jag snart ska få sällskap av en liten flicka eller pojke. Som inte är på besök över dagen, utan som är vår för all framtid. Som är en kombination av Linus och mina egenskaper, utseende och personligheter.

Det är svårt att beskriva men det är på något sätt mycket svårt att greppa att detta händer just oss... Jag ser att det händer andra och hur bra det blir för dom... Men det är lite så som man tänker med olycker eller sjukdomar "det händer inte mig"...

Min minigolfsommar

Publicerat: 2010-08-16 | 19:42:11 i Allmänt
Som ni vet är jag hög på hormoner denna sommar och Linus har intalat sig själv om att det är därför jag spelar minigolf som en gud denna sommar...

Nu vill jag bara visa upp de omgångar vi gått och visa svart på vitt att jag faktiskt har vunnit 4 matcher, spelat 2 oavgjorda och dessvärre förlorat en.

1. 2. 3.

4. 5. 6.

7.

1. Mosås miniglfbana, Örebro, jag vann med 61 slag mot Linus 67 slag
2. Östra berget, Söderhamn 12-hålsbana, jag vann mot Per (59) och Linus (63) med mina 40 slag
3. Mosås minigolfbana, Örebro, jag vann med 58 slag mot Linus 69 slag
4. Haverdals äventyrsgolf, Haverdal (utanför Halmstad) 12-hålsbana, Linus vann med 48 slag mot mina 51 slag
5. Östra stranden, Halmstad, oavgjord match (64 -64) där även Linus kompis Mange (92) var med och spelade
6. Trängen minigolfbana, Örebro, jag vann med 54 slag mot Linus 62 slag
7. Rynninge minigolfbana, Örebro, oavgjort med det spektakulära resultatet 48 slag

Lägg speciellt märke till den senaste spelade matchen (7) då både jag och Linus spelade som gudar. Dock gick det lite dåligt för Linus på bana 2 då han faktiskt fick en 7:a. Jag å andra sidan fick inte enda hole-in-one men samtidigt gick jag inte sämre än 4 slag på någon bana!
Så bra resultat kommer vi nog aldrig mer ha...

Upplevelse

Publicerat: 2010-08-15 | 10:55:14 i Allmänt
Ikväll är det dags för en speciell upplevelse. Jag och Linus ska på en konsert med Lars Winnerbäck och jag hoppas verkligen att pyret i magen också uppskattar musiken! Då blir det nog party i magen!

Vi har bara de senaste 2 åren varit på 2 andra konserter med Winnerbäck så detta blir 3:e gången på två år. Och jag tycker det är mycket trevligt och mysigt att vara på just Winnerbäcks konserter. Skön musik som får en att må bra, trots de ibland ganska tragiska texterna.

Vi får se hur det blir med mina fötter i kväll bara, det är rätt så krävande att stå i flera timmar annars och nu har jag nån annan att tänka på också... Tar det nog mycket lugnt under dagen så att jag orkar med ett stå-pass sen.

Winnerbäck - Conventum - 12 dec 2009


Mysig bild

Publicerat: 2010-08-12 | 10:29:13 i Kärlek och familj
Från i morse...


31 fulla veckor

Publicerat: 2010-08-12 | 10:20:46 i Graviditeten
Jag har tänkt på en sak de senaste veckorna. Att jag förmodligen uppdaterar "fel" vecka. Jo, jag har gått 31 fulla veckor men när jag tar texten för vecka 31 så är det nog mer till de som gått 30 fulla veckor och alltså är inne i vecka 31. Och nu när jag gått 31 fulla veckor är jag alltså inne i vecka 32.
Funderar på om jag ska fortsätta som jag gjort eller ändra. Då "försvinner" ju dock en vecka.
Hmm, nej jag tror faktiskt att vi ändrar.
Så nu blir det vecka 32 då...

Men vi tar med texten för vecka 31 också!


Bebisen

Bebisen är nu omkring hela 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1.6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en “surfaktant” som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern.

 

Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och inre delarna, och bebisen kan höra din röst som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.

Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget (för “vita” bebisar). Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern.

Du

Den övre delen av din livmoder är nu ungefär 11 cm ovanför navlen och din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.

Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

Det är också vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare.

 



Bebisen

I vecka 32 väger din bebis närmare 1.8 kg och är c:a 44 cm från topp till tå.

Under den här perioden rör bebisen sig mer och kraftfullare än någonsin. Kommande veckor bli utrymmet att röra sig allt mindre, och den så kallade fosterställningen blir den enda möjliga. Håll reda på fosterrörelserna och kontakta MVC om de plötsligt skulle minska i frekvens och/eller intensitet.

 

Tillväxttakten avtar nu något och utgörs främst av ökat underhudsfett som också gör att bebisen ser rundare och mindre skrynklig ut. Amningsreflexen är utvecklad och vid beröring av kinden vänder bebisen på huvudet för att söka efter bröstet, och beröring av underläpp gör att den öppnar munnen. Den klarar också att suga och svälja på ett koordinerat sätt.

Du

Din livmoders översta del finns nu c:a 13 cm ovanför naveln. Nu när bebisen vuxit sig så stor och livmodern är högre i buken kan du märka av en ny upplevelse: när bebisen ligger uppochner i mage kan den sparka uppåt och träffa dina revben. Trycket kan göra att det känns ömt, särskilt om bebisen fastnar med en fot mellan revbenen. Du kan delvis förhindra detta genom att sitta upp så mycket som möjligt.

Då bebisens behov av vitaminer och mineraler är större än någonsin nu så bör du fortsätta att äta ditt vitamintillskott ända fram till förlossningen. Om du inte redan har gjort det så kan det vara ide att skriva ett förlossningsbrev där du bland annat berättar om hur du ser din förlossning och vad du vill undvika, du kan läsa om tips för förlossningsbrev här.

 

Jag liggande vecka 32 (31+0)

Stående profil vecka 32 (31+0)


Minigolf

Publicerat: 2010-08-10 | 20:59:01 i Kärlek och familj
Som många av er säkert vet råder en tävling mellan mig och Linus sen den första sommaren vi var tillsammans (2007). Alla minigolfrundor vi går är ett insalg i tävlingen och sen förra sommaren ledde Linus med 6 1/2 vunna matcher (1/2 pga en oavgjord match) mot mina 4 1/2 vunna matcher.

Detta året inleddes med tre (!!!!!) vinster av mig. Sedan vann Linus en match - dvs, vi hade samma antal vunna matcher. Förra matchen som gick slutade oavgjort. Och då stod det 8 - 8.
Idag gick ännu en match av stapeln och vi har nog aldrig haft en så spännande match. I början tog jag ledning med 5 slag. Jag tappade allt det och Linus gick upp i ledning med 6 slag. Men matchen slutade med att jag vann med 8 (!!) slag. Mina 54 slag mot Linus 62... Rätt så spännande trots en jordskredseger för mig :-D!

Så efter det matcher som hittills har spelats (6 matcher) har jag vunnit 4 (!!), Linus vunnit en och en slutat oavgjort. Denna sommar kan Linus få skylla mitt spel på att jag är "hög på gravidhormoner" men vi får se om "hormonerna" finns kvar nästa sommar... Spelar jag lika bra då, då är det nog inte några hormoner. Skicklighet skulle jag vilja kalla det då!


Barnmorskebesök

Publicerat: 2010-08-10 | 10:49:18 i Bebis
I morgon är det dags för barnmorskebesök. Vi ska återigen få en ny barnmorska men denna ska vi förhoppningsvis få behålla tiden ut. Hittills har vi gått 2 gånger hos en Birgitta, två gånger hos en Berit och nu är det dags för Annika som vi ska ha hela tiden ut nu.

För att jag har ett så högt BMI ska jag göra en så kallad glukosbelastning. Jag ska i morgon kl 8 befinna mig på Karla vårdecentral för att dricka någon sliskig dricka (tror nån sa att det var lite som sirap) efter att sockervärdet i blodet tagits (på tom mage), sen ska jag sitta två timmar och därefter ska sockervärdet i blodet mätas igen och därefter får vi se vad som händer. Har inte riktigt koll på det...

Men usch vad jag hatar att gå hungrig. Speciellt på morgonen. Jag mår oftast nästan illa om jag inte får i mig mat snabbt... Ska förbereda nån macka som jag kan äta direkt när vi är klara, så att jag inte svimmar eller nåt på vägen hem.

RSS 2.0