29 full veckor!

Publicerat: 2010-07-29 | 12:54:08 i Graviditeten

Den här veckan är din bebis 26 cm från huvud till stjärt och 39 cm totalt. Den väger nu hela 1300 gram. Bebisen fortsätter att öppna och stänga ögonen inne i livmodern och kan urskilja siluetter av föremål, och även människor, om ljuset är det rätta.

Bebisen rör sig mycket och du kan antagligen känna många rörelser under dagen. Varje bebis har sin egen dygnsrytm och med tiden lär du dig känna igen dem. Vissa perioder med rörelse bör vara återkommande, och om du tycker dig märka en minsking av fosterrörelserna kan du lägga dig ned och räkna. Du bör kunna känna din bebis röra sig ungefär 10 gånger per timma. Om du känner mycket färre än så så kan du kontakta MVC eller din läkare. Sannolikt mår bebisen alldeles utmärkt men det skadar inte att kolla upp.

Forskning har visat att bebisen inte bara kan höra dig, utan också känna igen din röst, vilket bevisar att den redan kan lära sig, minnas och känna igen.

Barn som föds för tidigt kan vara mycket små, även om de bara kommer några få veckor för tidigt. Det beror på att mycket att tillväxten sker från nu fram till vecka 36, varefter den sjunker något igen. Pojkar väger vanligen något mer än flickor vid födseln. Födelsevikten ligger ofta mellan 3,2-3,5 kg, även om avvikelser inte är ovanliga.

Du

Livmodern är nu 9-10 cm ovanför din navel och din totala viktökning ligger sannolikt omkring 8,5-11 kg. Du kanske märker lite läckage av mjölk från brösten. Den mjölk som läcker nu är inte som den vanliga mjölken, utan innehåller mycket kalorier för bebisen under dess första dagar efter förlossningen, varefter den vanliga mjöken börjar produceras.

Mage liggande:

 

Mage stående:


77 dagar kvar

Publicerat: 2010-07-28 | 12:20:42 i Bebis
Jag tycker det är ganska spännande varje gång vi går under ett nytt tiotal. 90, 80, 70 och så vidare. Nu är det bara 77 dagar kvar och det börjar verkligen närma sig.
Och jag längtar nåt så fruktansvärt efter att få flytta! Dit är det turligt nog ännu kortare tid.. 52 dagar om jag har räknat rätt.

Men det jag egentligen ville skriva om och dela med mig av var en sak jag tänkt på.
Som ni vet har jag fastnat lite i tanken om att det är en pojke i min mage och bebisen blir numer av några kallad vid det tänkta pojknamnet.
MEN.. Nu till mina funderingar. Jag har sedan några veckor tillbaka varit tvekande i min förnimmelse om att det är en pojke i magen och detta har gjort att jag fastnat lite i tankar som "tänk om jag blir bessviken/lessen/arg om det är en flicka som gömt sig i magen". Och när jag tänker så blir jag nästan arg på mig själv. Jag kan ju inte bli besviken oavsett vad det är som dyker upp men jag är rädd för att jag kanske blir det för att jag under så lång tid ställt in mig på att det är en pojke som sparkar runt.

Jag får ingen rätsida på mina tankar. Det bästa är kanske att bara slappna av och släppa alla förväntningar och bara önska efter en välmående bebis. Oavsett kön!



Bild hittad via google...

Krämpor och annat kul

Publicerat: 2010-07-24 | 19:08:18 i Bebis
Så, nu har jag kommit så långt in i graviditeten så att vissa krämpor och känningar träder fram ganska regelbundet.
Till en början har jag den senaste veckan känt av ganksa mycket halsbränna (dock försvinner den hittills ganska bra av ätande av 2 Rennie-tabletter), illamående-attacker som jag inte får någon förklaring till när och varför. Jag blir bara helt plötsligt illamående och det håller i sig i kanske 20 sekunder och sen är det borta.
Det sista jag vill nämna är att jag känner mig mer och mer otymplig för varje dag som går... Jag har svårt att vända mig på natten, jag har vissa dagar svårt att böja mig ner (för att knyta skor till exempel) och mer därtill.


28 veckor

Publicerat: 2010-07-22 | 14:10:10 i Graviditeten

Bebisen

Bebisen är nu ungefär 25 cm från huvud till stjärt, 40 cm från topp till tå och väger omkring 1300-1400 gram.

Hjärnan fortsätter att utvecklas och bildar nu alla veck och vindlingar som karaktäriserar en fullt utvecklad hjärna. Håret på bebisens huvud blir längre.

 

Man kan nu få en antydan till om bebisen vill komma ut med fötterna eller huvudet först. Bli inte orolig om det visar sig att den ligger med fötterna nedåt; det finns fortfarande tid för den att vända sig, och din läkare kan också försiktigt försöka vända på bebisen.

Du

Översta delen av din livmoder är nu c:a 7,5 cm ovanför naveln och din viktökning ligger förmodligen mellan 7 och 11 kg.

Du kommer förmodligen att besöka MVC varannan vecka från och med nu, även om det varierar från landsting till landsting. Vecka 28 utförs en del viktiga tester, som t.ex. om du har graviditetsdiabetes, järn och rhesusfaktor för att se om du är Rh negativ eller positiv, och om du kommer att behöva gammaglobulin efter förlossningen för att förhindra att din kropp bildar antikroppar mot din bebis blod.

Jag liggande profil:

 

Jag stående profil:


Semester

Publicerat: 2010-07-19 | 13:10:12 i Allmänt
Eller, jag har ju egentligen haft semester sedan mitten av Juni men nu har även Linus semester så nu är det dags att dra igång semestersysslorna!!
Vi började egentligen i helgen då vi var en tur till Katrineholm och Söderköping. I Söderköping åt jag förmodligen den dyraste glass jag någonsin kommer äta... 115 kr. Men himlans vad gott det var! Det var för övrigt vår lunch den dagen:D. Ingen annan mat eller föda kunde ta sig ner efter att magen fyllts med glassen.

I morgon bär det av till Söderhamn för några dagars slappande:D.

En av mina favoriter - bildbomb

Publicerat: 2010-07-16 | 09:08:22 i Katten
Har tänkt på detta ett tag och idag är det dags för er att få se den katt jag älskar. Han har en förmåga att hitta de mest udda ställen och sätt att vila på.
Så här kommer en bildbomb på vår älskade katt Conan!

1. 2. 3.

4. 5. 6.

7. 8. 9. 10.

11. 12. 13.

14. 15. 16.

17. 18. 19.


1. Conan som kattunge - värmer sig genom att ligga på Linus dator
2. I en påse innehållande bebis åkpåse
3. Inne i garderoben, i en trådback innehållande mina underkläder
4. På en datorväska
5. I Linus resväska
6. Mitt i mitt pusslande
7. På sin klösmöbel
8. I en smutstvätthög
9. På mig som en halsduk
10. I den tänkta kattsängen!
11. I Linus ryggsäck
12. I en flyttkartong
13. På Linus mage
14. I en plastsäck
15. På gaveln av vår gamla soffa innan vi hade hunnit möblera i nuvarande lägenhet.
16. På toalettstolen
17. I duschen
18. I en plastlåda
19. På fönsterbrädet i vardagsrummet

Och detta är bara 19 av alla de "never ending" sovplatser för Conan!
Klicka på bilderna för att se dem i lite större format!!

90 dagar kvar

Publicerat: 2010-07-15 | 14:30:39 i Graviditeten
Och 27 hela veckor har det hunnit gå.

Bebisen

Du går nu in i den tredje trimestern och din bebis är c:a 24 cm lång från huvud till rumpa och 38 cm lång totalt! Den här stora lilla varelsen väger nu omkring 1200 gram, eller 1.2 kg! Den kommer dessutom att öka ordentligt i vikt under den sista trimestern, även om den inte blir så mycket större.

 

Om din bebis föddes nu skulle den ha mer än 90% chans att överleva. Även om den är långt ifrån färdigutvecklad så skulle den ha goda chanser att klara sig med rätt vård. Du har ännu ungefär 13 veckor kvar av din graviditet och under denna tiden kommer bebisen att fortsätta växa och utvecklas. Det är avsaknad av underhudsfett och surfaktant i lungorna som gör att bebisen behöver ligga i kuvös för att hålla kroppstemperaturen uppe och få hjälp att andas med respirator, men även andra organ som hjärna, lever och immunsystem är underutvecklade och kan ställ till komplikationer vid för tidid födsel.

Du

Livmodern har nu vuxit så mycket att dess översta del befinner sig 7 cm ovanför naveln. Det är viktigt att du tar god hand om dina tänder. Gravida utvecklar lätt plack, och om du redan har plack kommer problemen sannolikt att förvärras om du inte sköter om dina tänder. Borsta ordentligt och använd lämplig munskölj för att minska risken att drabbas.

 

Bilder kommer nog i morgon.. Glömde ta bilder i morse!

Uppdatering fredag morgon:


Bilder
Jag liggande profil:



Jag stående profil:


Träff på stan

Publicerat: 2010-07-12 | 20:47:44 i Allmänt
Idag har jag träffat Elin och Sanna på stan för en lunchdejt. Vi snackade lite och hade det trevligt, men det som är lite mysko när man umgås med framförallt Elin är att hon känner på min mage ganska många gånger... Eller kanske inte mysko är rätt ord men det är inte många andra som på samma sätt tar på min mage för att möjligtvis känna bebis. Det är nog annars bara Linus som känner på magen mer än en gång.
Trots att det känns lite "mysko" så är det ändå mysigt. Det blir ännu tydligare för mig att det verkligen växer något i magen som en dag ska ut och vara min (och Linus) för evigt!
Så Elin, fortsätt känna på min mage så kommer jag fortsätta tänka på vad som finns inuti den!!!

Igår

Publicerat: 2010-07-10 | 22:56:37 i Hus och hem
Som sagt så hade vi visning av lägenheten igår och jag var ärlig och sa att en bit av tapeten i sovrummet var trasig men jag sa även att vi SKA fixa det innan vi flyttar... Så egentligen behöver de inte bekymra sig över det. Anteckningar gjordes om skadorna och jag vill förtydliga för er som inte sett vart tapeten har en massa rivmärken så är det under fönstren i sovrummet. Så det rör sig om kanske en väggbit på typ 1x1 meter.

Senare under dagen var jag ner till vårt postfack för att hämta just posten och då har vi fått en kopia på den besiktning som gjordes, där alltså skadan på tapeten fanns som en punkt som skulle åtgärdas.

Om vi nu skiter i att fixa tapeten själva så gör ju öbo det men vi får stå för kostnaden... Och här kommer det sjuka (för mig i alla fall), att låta Öbo tapetsera en vägg på 1x1 meter kommer då kosta oss 2530 kr!!!!!! Va?

Det kommer gå åt max en rulle, kostar (ja jag vet inte vad men max 200 kanske?) nån hundring och att tapetsera en så liten yta för en erfaren kan ju inte ta så lång tid?? Så 200 för rullen och 2300 för en halvtimmes jobb???? Eller vad?

Jag är chockad!

2530 kr för att tapetsera denna yta?

Visning

Publicerat: 2010-07-08 | 15:12:54 i Hus och hem
Imorgon är det dags för visning av vår lägenhet...
Och jag bävar för det. Det är så konstigt när det kommer in en massa främmande folk och tittar på ens grejer.
Jag vet att de flesta kanske inte snokar BLAND våra grejer men det är ändå en mysko känsla när folk går omkring i ens möblemang.
Linus och jag bestämde att det ändå är bäst att jag är hemma då en besiktning av lägenheten kommer ske efter visningen. Då kommer bovärden kolla skicket på tapeter, golv och allt annat typ. Vi är medvetna om en del skador (så som rivmärken Conan har skapat i sovrummet) och då tänkte vi att de kan vara bra för bovärden att veta att vi ska reparera dom skadorna. Och sen är det skönt att höra om det är något bovärden ser som vi inte ser... Utifall det är något som kan åtgärdas av oss.

Jag har under dagen idag plockat och städat lite så att det ska se bra ut när visningen är, trots att folk egentligen borde strunta i om man har stökigt eller inte. Så nu är disken diskad, kläder och sådant invikt i garderoben (ok, där ljög jag, jag SKA göra det), ordning bland papper och brev, tvättkorgen nästintill tom och i soffan ska kuddarna läggas i ordning - men det gör jag i morgon!

97 dagar kvar...

Publicerat: 2010-07-08 | 10:53:45 i Graviditeten
Och vi har gått 26 fulla veckor:

Bebisen

Den här veckan blir din bebis drygt 23 cm från huvud till stjärt och väger omkring 900 gram.

Efter att i en månad har haft ögonen slutna så börjar bebisen att öppna dem under denna vecka. Ögonen är nästan helt färdigutvecklade.

 

Bebisen kommer att fortsätta att bilda underhudsfett, även om det vid den här tiden fortfarande är ganske liten och tunn. Vid förlossningen kommer den att ha samlat på sig tillräckligt för att klara den tuffa världen utanför livmodern och för att få det typiska rultiga bebisutseendet.

Blodkärl bildas i lungorna för att förbereda dem på ett liv utanför livmodern. Blodcirkulationen är fullt fungerande och navelsträng, moderkaka fortsätter att växa för att kunna försörja det allt större fostret. Moderkakan är nu nästan lika stor som bebisen.

Även om det fortfarande är alltför tidigt för din bebis att födas så skulle den nu har c:a 70% chans att överleva om den föds på ett sjukhus med rätt resurser.

Du

Övre delen av din livmoder är nu c:a 6 cm ovanför din navel, och du kommer fortsätta att växa ungefär 1 cm per vecka. Om du har ätit balanserat och närigsriktig kost har du förmodligen gått upp omkring 7-10 kg fram till nu.

Eftersom bebisen ligger högre upp i buken nu så kan det hända att du ibland upplever att det gör ont under revbenen.

 

Jag liggande:

 

Jag stående:


99 och 3

Publicerat: 2010-07-06 | 10:17:50 i Kärlek och familj
Eller kanske 3 och 99...

Dagen idag är på grund utav just de två siffrorna väldigt speciell. Det är 3 år sen Linus och jag blev ihop och från och med idag är det tvåsiffrig väntan på bebis... 99 dagar till beräknat förlossningsdatum!

Så ikväll blir det ut och äta för att fira de båda speciella siffrorna!

Jag och Linus i Söderhamn förra sommaren...


Idag är det varmt!

Publicerat: 2010-07-03 | 18:52:57 i Allmänt
Ja, om ni nu mot förmodan har missat det så är det för jäkla varmt idag! Just nu tror jag att vi har omkring 30 grader inne i lägenheten och 43 på balkongen... Blä vad varmt.
Dock sitter jag nu i vardagsrummet där fläkten står och går för fullt. Hjälper lite, men jag önskar nästan att jag hade haft minst 3 fläktar till riktade mot mig från olika håll. Då hade det varit perfa!


Paket!

Publicerat: 2010-07-02 | 15:27:50 i Bebis
Idag fick jag ett paket på posten... Ett paket från Góboken innehållande:
  • 6 kort + kuvert som vi kan skicka iväg när bebis är född!
  • Boken "Lek och Lär tillsammans".
  • Boken "Prinsen och Prinsessan"
  • Ett tyghjärta att hänga till exempel i barnvagnen
  • "Boken om dig", en bok där vi kan skriva om bebis första tid i magen och första tid på utsidan

Återigen

Publicerat: 2010-07-02 | 12:33:53 i Hus och hem
Återigen har jag haft en produktiv dag..
Jag har idag flyttat alla befintliga abonnemang i denna lägenhet till den nya lägenheten. Tv, el och försäkring. Så nu är allt det gjort. Känns skönt att inte behöva tänka på det framöver.
Nu är det egentligen bara packning och bokning av "flyttpersonal" och bokning av flyttkärra som är kvar att göra...

RSS 2.0